Gå direkt till innehåll
Göteborgs universitet och Hello World! i unikt samarbete och erbjuder kurs i programmering för lärare i grundskolan

Pressmeddelande -

Göteborgs universitet och Hello World! i unikt samarbete och erbjuder kurs i programmering för lärare i grundskolan

Är du en lärare som vill få konkreta verktyg för att komma igång med visuell programmering i klassrummet? Göteborgs universitet erbjuder tillsammans med den ideella föreningen Hello World! en kurs i programmering för yrkesverksamma lärare, där båda parters kompetenser, resurser och erfarenheter från lärarutbildning och distansutbildning på universitetsnivå respektive programmeringsundervisning riktad till barn och ungdomar kombineras i ett unikt samarbete.

Kursen ger dig som lärare bästa möjliga introduktion till programmering i visuell miljö på en nivå och i ett tempo som är väl anpassat till dina förkunskaper. Innehållet i kursen sträcker sig från ett helhetsperspektiv på programmering, till praktiska övningar i blockprogrammering i Scratch och didaktiska perspektiv på programmering för unga, allt med ett fokus på att väcka kreativitet och skaparglädje med digitala verktyg.

- Samarbetet är unikt då det är första gången en kurs hos oss utformas och genomförs av lärarstudenter tillsammans med lärare från Göteborgs universitet. Detta ger både en fantastisk förankring i att koppla kursen mot läraryrket och det som händer i klassrummet och samtidigt kunna säkra kvalitet och forskningsrön. Ett spännande projekt där fysikdidaktik och programmering får diskuteras mellan kursdeltagare, lärarstudenter och forskare! säger Magnus Karlsteen, Docent och kursansvarig för kursen på Göteborgs universitet

- Vi blev hedrade och glada när Göteborgs universitet föreslog att vi skulle samarbeta. Det är exakt den här sortens erfarenhetsutbyte över sektorerna som behövs för att samhället ska klara omställningen till digital kompetens. Samarbetet är ett nytt grepp i vårt arbete att göra digitalt skapande tillgängligt för alla, vilket är en viktig demokratifråga! Här har vi hittat ett sätt att nå ännu bredare genom att bidra med vår erfarenhet till lärare och skolor, säger Maria Arneng, generalsekreterare för Hello World!.

Kursen är en kombination av självstudier online med teori och konkreta övningar, samt vid tre fysiska kursträffar i samband med Hello World!s meetupverksamhet för barn och unga. Målet är att skapa en inspirerande och inkluderande miljö för alla, oavsett tidigare erfarenhet och inställning till programmering. Efter kursen vill vi att du som lärare ska ha självförtroende och inspiration, och inte minst konkreta verktyg för att komma igång med programmering i ditt klassrum. Kursens omfattning är 5 högskolepoäng och ges på uppdrag av Skolverket inom ramen för arbetet med fortbildnings- och kompetenshöjande insatser till lärare inom programmering.

Läs mer om kursen på Göteborgs Universitets hemsida här.

Anmälan görs via denna länk på antagning.se, kursen kommer vara öppen för sen antagning.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hello World! är en allmännyttig ideell förening som med läger och helgmeetups uppmuntrar och sprider intresse och kunskap om naturvetenskap, teknik, innovation och konst med digitala verktyg. Vi tänder digitala stjärnor och med stipendier, lånedatorer, inkomstbaserade avgifter, fria resor till våra läger och riktade satsningar bidrar vi till integration och ökad andel tjejer och gör digitalt skapande lättillgängligt för alla barn och ungdomar oavsett bakgrund och förutsättningar.

Genom Hello World! samverkar företag, högskolor, studenter och samhälle för att säkerställa kompetensbehovet inom naturvetenskap, teknik och IKT för ett konkurrenskraftigt Sverige.

Presskontakt

Maria Arneng

Maria Arneng

Presskontakt Generalsekreterare +46 76 006 94 13

Vi tänder framtidens digitala stjärnor!

Hello World! är en allmännyttig ideell förening som med sitt "techy after-school program" uppmuntrar och sprider intresse och kunskap om naturvetenskap, teknik, innovation och konst med digitala verktyg. Vi tänder framtidens digitala stjärnor med kostnadsfria aktiviteter, lånedatorer och riktade satsningar till tjejer och andra underrepresenterade grupper inom tech. Vi gör digitalt skapande lättillgängligt för alla barn och ungdomar oavsett bakgrund och förutsättningar.

Genom Hello World! samverkar företag, högskolor, studenter och samhälle för att säkerställa kompetensbehovet inom tech för ett konkurrenskraftigt Sverige.

Hello World! Ideell förening
Box 7535
103 93 Stockholm
Sverige